看看這個如何..謝謝..<有圖>

各3ds max 用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: xam, sobig

看看這個如何..謝謝..<有圖>

文章evildarkfalcon » 16日 10月 2007年, 19:34

這是改進了的 機獸..sobig..你看看還有什麼改善的地方.

我照你的說話改了呢..可是不知改得好不好..

指點一下..謝謝..

圖檔
evildarkfalcon
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章soSmall » 16日 10月 2007年, 20:14

hm......
咁復雜既野、我諗吾應該咁賓芬色彩。
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

hi hi

文章evildarkfalcon » 17日 10月 2007年, 09:33

harryling 寫:hm......
咁復雜既野、我諗吾應該咁賓芬色彩。

唔..我想的感覺是看看到電線..但如果內面.落既色少D..D野好像會"癡"埋

一堆呢.如果是可以..可否建議一下如何做到這不"癡"埋一堆既效果.

至於綠色..是因為它是機械變色龍..所以要綠色呢..

請加以指點...謝謝..
討論區新秀
討論區新秀

文章LoGao » 17日 10月 2007年, 12:17

我覺得繽紛色彩唔系問題,設計o既o野系可以主觀o既.
至於點樣"色少o的又唔黐埋",
你可以參考自己post 過o既變型金剛.
圖檔
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章soSmall » 17日 10月 2007年, 12:40

我個人認為:

。或許有陣時有D野吾需要咁明顯。
。或許有陣時有D野需要有少少丁丁咁多theme。
。或許有陣時有D野可以系Photoshop度試下develop先。
。或許有陣時我系度Bullshit緊。
。或許有陣時我手痕亂改人地D野。
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

hi hi

文章evildarkfalcon » 17日 10月 2007年, 13:05

harryling 寫:我個人認為:

。或許有陣時有D野吾需要咁明顯。
。或許有陣時有D野需要有少少丁丁咁多theme。
。或許有陣時有D野可以系Photoshop度試下develop先。
。或許有陣時我系度Bullshit緊。
。或許有陣時我手痕亂改人地D野。

唔..多謝你地..給小弟禁多建議..

改了的圖真的比我原先的好...

可是不見了很多 電線 的質感呢..

theme 是什麼解釋呢?謝謝

但好像有D 電線 看不到呢..不過都很多謝..
最後由 evildarkfalcon 於 17日 10月 2007年, 13:15 編輯,總共編輯了 2 次。
討論區新秀
討論區新秀

hi hi

文章evildarkfalcon » 17日 10月 2007年, 13:06

LoGao 寫:我覺得繽紛色彩唔系問題,設計o既o野系可以主觀o既.
至於點樣"色少o的又唔黐埋",
你可以參考自己post 過o既變型金剛.
圖檔

唔..可是它沒有電線呢..只有兩種..盔甲.機件..

如果真系得既..可否指點一下呢...我找來找去都..都..唔識點做..哭.
討論區新秀
討論區新秀

文章zero981210 » 17日 10月 2007年, 14:40

有冇考慮過試下用d近似色/同色系?
感覺上可以一試
zero981210
討論區新秀
討論區新秀

hi hi

文章evildarkfalcon » 17日 10月 2007年, 17:42

zero981210 寫:有冇考慮過試下用d近似色/同色系?
感覺上可以一試

你是指機件?

機件我有用同色呢..但 電線就沒用到..其實我想做到既感覺系 見到電線到內機件好精細既野...

多謝指點...
討論區新秀
討論區新秀

文章sobig » 17日 10月 2007年, 23:43

evildarkfalcon,

我唔同你講顏色, 顏色系另一個課題,
攪好左個設計,先再研究color balance.
你現在既變色龍好rich, 好多唔同既配件.
如果我局部來睇某一小部份, 系冇問題.
依家既重要系在於大多不同種類既Design Principles(設計完素)在一起.
系時候要拋下書包...
做設計好注重Consistence(一致性) 和Continuance(連續性).

留意下只transformer既怪獸,
佢系就系有好多復雜野, but你唔會覺佢好亂,
你會覺得佢好整潔, 每塊配件配合得非常好.
因為佢每塊配件都系同一系列, 應用左Consistence(一致性),
每塊配件既尖位都會順住落,好有方向性,好有連續性.
應用左Continuance(連續性),
睇落去好舒服,好順眼,有殺傷力得來,
佢系有美學.

而你只變色龍就少了以上兩種Design Principles.

唔明既話我再畫d layout俾你....

help this help. :)
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

hi hi

文章evildarkfalcon » 18日 10月 2007年, 10:01

sobig 寫:evildarkfalcon,

我唔同你講顏色, 顏色系另一個課題,
攪好左個設計,先再研究color balance.
你現在既變色龍好rich, 好多唔同既配件.
如果我局部來睇某一小部份, 系冇問題.
依家既重要系在於大多不同種類既Design Principles(設計完素)在一起.
系時候要拋下書包...
做設計好注重Consistence(一致性) 和Continuance(連續性).

留意下只transformer既怪獸,
佢系就系有好多復雜野, but你唔會覺佢好亂,
你會覺得佢好整潔, 每塊配件配合得非常好.
因為佢每塊配件都系同一系列, 應用左Consistence(一致性),
每塊配件既尖位都會順住落,好有方向性,好有連續性.
應用左Continuance(連續性),
睇落去好舒服,好順眼,有殺傷力得來,
佢系有美學.

而你只變色龍就少了以上兩種Design Principles.

唔明既話我再畫d layout俾你....

help this help. :)

好多謝你呀...從來冇人會禁用心睇我既作品呢..好多人都會當系垃圾禁睇..哭.

我設計呢只野個時真系冇用到以上既兩項..只想做復雜..復雜.又復雜呢...

個只變形金剛.真系唔亂呢..但我點先可以設計到佢禁..同埋我同個只變形金剛唔同既系...佢無電線外露呢..我有..所以應如何處理呢?.

唔...真的很多謝你...
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 18日 10月 2007年, 11:43

你要搵更多 reference 黎睇下, 我地做野都唔系憑空做出黎架

睇得多自然會有d 頭緒 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

hi hi

文章evildarkfalcon » 18日 10月 2007年, 14:26

h2o 寫:你要搵更多 reference 黎睇下, 我地做野都唔系憑空做出黎架

睇得多自然會有d 頭緒 :wink:

我上過網做過好多 機械..但都冇我想要既風格既參考呢..

例如 像我這只"復雜派"的...好難找呢..你上那個網多呢?

上網找時多數打咩字做尋找嫁?

謝謝..
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 18日 10月 2007年, 14:50

sci fi 為 key words, 另外可加 robot/ machine/ armor/ weapon/ vehicle 縮窄個范圍 :wink:

p.s. 喺我幫你 search 睇下 result 既同時, 我都 download 左一d 有用既 reference for 我自己既 library ^^
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

hi hi

文章evildarkfalcon » 18日 10月 2007年, 17:32

h2o 寫:sci fi 為 key words, 另外可加 robot/ machine/ armor/ weapon/ vehicle 縮窄個范圍 :wink:

p.s. 喺我幫你 search 睇下 result 既同時, 我都 download 左一d 有用既 reference for 我自己既 library ^^

for 你自己既 library ?

這是點解呢?

sci fi 系點解呢?

其他的就知了.

謝謝
討論區新秀
討論區新秀

下一頁

回到 Autodesk 3ds Max

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客