wacom Graphic 交流區

有關使用Wacom 數碼繪圖板的心得及討論

wacom Graphic 交流區

文章S'tephen » 1日 12月 2004年, 22:10

大家好!小弟剛剛買了一槐 Graphic3。
用上了,感覺好正! 之前自己未用過,都唔知原來咁好用。
玩玩下就畫到d草圖!
其好玩之處,真是值得討論。 8)

而見近日大大小小的新聞,大家有點共識:“我們要是用這鼓氣來談cg技術多好了!”
所以特別為此開這交流,互相指教切磋! :D

加上前排的Alias StudioTools v12 的發布會...
令我這後輩體驗到一個cg愛好者用數位筆是這樣神奇的一回事。
真的燃點起我開這個主題的斗志了。哈哈

收集了過往的想關於wecom的主題,方便回顧有用資料:
WACOM intuos3 那裡有得買?
是否用wacom Graphic 2?
各界3d高手既滑鼠是咩品種呀?

加~ 小弟第一幅實驗作:                                                         請踴躍支持!
最後由 S'tephen 於 10日 8月 2005年, 12:47 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章動仁 » 2日 12月 2004年, 00:19

都好實驗嚇喎,咁你實驗完有咩結果?
[呢只系咪sic電腦奇俠呀?]
講還講嘛,
咪郁手郁腳先得嫁。
頭像
動仁
討論區新秀
討論區新秀

文章fellini » 2日 12月 2004年, 00:26

sic eva ar
頭像
fellini
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Maya初仔 » 2日 12月 2004年, 00:34

Hi S'tephen,
我上周都買了intuos3,用來玩painter同maya的!!轉了用筆,發覺沒有如用mouse般手庳!!
你畫的實驗作:新世紀零號機是用photoshop嗎?
tks,
DanielW
頭像
Maya初仔
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章fellini » 2日 12月 2004年, 00:41

初號機
頭像
fellini
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Maya初仔 » 2日 12月 2004年, 00:45

fellini 寫:初號機

明白!tks!
頭像
Maya初仔
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章fellini » 2日 12月 2004年, 00:49

:D
頭像
fellini
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Andrew Lee » 2日 12月 2004年, 02:38

I am planning to buy a new wacom next time I go back to HK. Still thinking which one to buy. Will spend a lot money tim. :cry:

S'tephen, try to draw the rough outline on paper first, then scan it in and put the colour with wacom. I found that is easier to control.
www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

文章S'tephen » 2日 12月 2004年, 22:22

Maya初仔 寫:Hi S'tephen,
我上周都買了intuos3,用來玩painter同maya的!!轉了用筆,發覺沒有如用mouse般手庳!!
tks,
DanielW

我是用photoshop畫,不過聽人講painter會好用d。有機會想試試。
在maya上,我還是用返mouse,因為我拿筆手勢不好,食指偏低,不易按到枝筆d掣。 :mrgreen:

e兩日狂用枝筆作日常應用,連按比較吃力。

Andrew Lee 寫:I am planning to buy a new wacom next time I go back to HK. Still thinking which one to buy. Will spend a lot money tim. :cry:

S'tephen, try to draw the rough outline on paper first, then scan it in and put the colour with wacom. I found that is easier to control.

是的!下次校內功課大若會咁做,哎~我重有兩年啊!
多謝你的意見!

動仁 寫:都好實驗嚇喎,咁你實驗完有咩結果?

系呢!以結果上主要是不習慣手拿枝筆要同板保持距離。
可能自己慣左好似mouse咁,貼住“地”貼住咁!

新增:教程一(歡迎其他朋友亦可以貼貼教程! :roll:
http://www.hino.ducub.com/CG-MAKE/index.html
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章動仁 » 2日 12月 2004年, 22:47

S'tephen 寫:
tks,
DanielW

我是用photoshop畫,不過聽人講painter會好用d。有機會想試試。
在maya上,我還是用返mouse,因為我拿筆手勢不好,食指偏低,不易按到枝筆d掣。 :mrgreen:

Andrew Lee 寫:I am planning to buy a new wacom next time I go back to HK. Still thinking which one to buy. Will spend a lot money tim. :cry:

是的!下次校內功課大若會咁做,哎~我重有兩年啊!
多謝你的意見!

動仁 寫:都好實驗嚇喎,咁你實驗完有咩結果?

系呢!以結果上主要是不習慣手拿枝筆要同板保持距離。
可能自己慣左好似mouse咁,貼住“地”貼住咁!

新增:教程一(歡迎其他朋友亦可以貼貼教程! :roll:
http://www.hino.ducub.com/CG-MAKE/index.html

:-? 對於stephen兄你嘅結果,我有點失望。
:cry: 願來你畫呢張畫的目的系為咗"習慣拿枝筆要同板保持距離"
:o :!: :o :!: :o :!: :o :!: :o :!: :o :!: :o :!: :o :!: :o :!: :o :!: :o :!: :o
講還講嘛,
咪郁手郁腳先得嫁。
頭像
動仁
討論區新秀
討論區新秀

文章Maya初仔 » 2日 12月 2004年, 23:08

S'tephen 寫:
tks,
DanielW

S'tephen,

筆的按鈕不是用食指按的啊!!是用"手指公"按的.將按鈕轉向手指公,會知道順好多MANNUAL有教的.我初期都錯用了食指. :oops:

"另連按比較吃力",你可以於WACOM內容調整輕重,快慢....調整到合乎自己最佳,就會覺得好"用!!由其是用MAYA....正!(比用MOUSE只手不會庳!!!)

希望幫到你!! :)
頭像
Maya初仔
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 2日 12月 2004年, 23:14

動仁 寫: :-? 對於stephen兄你嘅結果,我有點失望。
:cry: 願來你畫呢張畫的目的系為咗"習慣拿枝筆要同板保持距離"
:o :!: :o :!: :o :!: :o :!: :o :!: :o :!: :o :!: :o :!: :o :!: :o :!: :o :!: :o

哎呀~會錯意了你的意思!
不是不是! 這點是比較大的感覺(在我個人的第一次用感覺!)
所以說了出來! 忘記了你想知的結果

這畫花時若一小時的,在Photoshop上感覺layer運用很重要!
個人建議(layer層分布如下)
outline: 即“線稿”(可以用Andrew Lee 方法咁 scan 效果更佳) [normal]
color: 上色用 [由normal轉做 color]
shadow: 上暗影色用 [由normal轉 multiply 或 darken]
color +shadow: 作中調子上色[由normal轉 multiply 或 ovarlay]
mask: 在我作品上加了一層白背景,但事實上是放最面的。 [normal]
最後由 S'tephen 於 3日 12月 2004年, 00:27 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 2日 12月 2004年, 23:18

thx! Maya初仔 :P
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章動仁 » 3日 12月 2004年, 00:34

S'tephen 寫:
動仁 寫: :-? 對於stephen兄你嘅結果,我有點失望。

哎呀~會錯意了你的意思!
不是不是! 這點是比大感覺(在我個人的第一次用感覺!)
所以說了出來! 忘記了你想知的結果

這畫花時若一小時的,在Photoshop上感覺layer運用很重要!
個人建議(layer層分布如下)
outline: 即“線稿”(可以用Andrew Lee 方法咁 scan 效果更佳) [normal]

color: 上色用 [由normal轉做 color]
shadow: 上暗影色用 [由normal轉 multiply 或 darken]
color +shadow: 作中調子上色[由normal轉 multiply 或 ovarlay]
mask: 在我作品上加了一層白背景,但事實上是放最面的。 [normal]

寡人敢問先生臨摹這Eva前,有否思考別人的設計和色彩配搭,
從而令自己有所得著呢?
以寡人的愚見,在繪畫上感覺色彩和構圖運用才是重要。
講還講嘛,
咪郁手郁腳先得嫁。
頭像
動仁
討論區新秀
討論區新秀

文章S'tephen » 3日 12月 2004年, 00:44

系實驗作,又的已且確無諗咁多!Just do it !
因為這個eva是小弟咁多年畫過無數次,無原圖都系咁畫!默出來的!
換轉系你,第一時間買了新的繪圖板,想試用用的時候,會唔會諗咁多呀!

“在繪畫上感覺色彩和構圖運用才是重要。”這一句會壓印於腦。時刻警醒!
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 WACOM tablet 討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客