我想進修學maya定3d max好呢?

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

我想進修學maya定3d max好呢?

文章lokyuen » 19日 1月 2007年, 02:39

咁我想入cg動畫呢一行,唔知道學邊一樣好同比較多人用,問一問大家既專業意見
其實我都試過去做動畫,不過因為之前未學過,所以人地唔請...所以要進修
謝謝大家比d意見!?
lokyuen
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

兩樣都學!!!

文章Jimmy Jim » 26日 1月 2007年, 12:40

先學 Maya 再學 Max, 買書自學, 千祈唔好比錢學!!!
Max 通常造 game, Maya 通常造片!!!

Maya 你可以用 Learning Edition.

努力呀!!!! 年青人!
Jimmy Jim
討論區新秀
討論區新秀

文章milkboy » 26日 1月 2007年, 14:22

敢說大陸書教材全世界最多最豐富,你用香港價錢買大陸書,無障礙任睇內地網,香港青年人身在福中實在幸福過傷風素。
milkboy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Marco » 26日 1月 2007年, 17:36

:D
大陸真系唔止書平, 而且間中仲有 d 幾Pro o既書, 又多元化

但其實o系香港賣呢 d 書系咪有問題 ga... :-|
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 26日 1月 2007年, 19:05

完全未學過? 自學都得, 不過要睇下自己系咪真系明白 3d 既 concept, 有d 人對抽象既空間概念系難明d.

比錢學如果只系學 software only 就唔 suggest 喇, 要搵d course 系教埋你點樣睇件事, workflow 點樣配合. color 系更加重要既一環, train 埋 art sense 先系好既 course.

依家大多人系 operator only :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章sobig » 26日 1月 2007年, 20:33

agree...should study some courses relating to arts and 3d,
not only the 3d skill....
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章kuykuy » 27日 1月 2007年, 10:15

h2o 寫:完全未學過? 自學都得, 不過要睇下自己系咪真系明白 3d 既 concept, 有d 人對抽象既空間概念系難明d.

比錢學如果只系學 software only 就唔 suggest 喇, 要搵d course 系教埋你點樣睇件事, workflow 點樣配合. color 系更加重要既一環, train 埋 art sense 先系好既 course.

依家大多人系 operator only :roll:

想問下, 香港真系有0的咁0既course咩?
kuykuy
討論區新秀
討論區新秀

文章Marco » 29日 1月 2007年, 09:18

有, 不過唔系短期課程o者, 讀三幾年咪可以lor :wink:

去讀個 AD, HD 或者 Degree 都唔止剩系 train software o既 (雖然都唔系學到太深入) :roll:
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章lokyuen » 30日 1月 2007年, 03:09

多謝回覆~我問過d人maya自學都得好易學
學3d max
咁max可以做d咩架?
可唔可以做動畫呢?
lokyuen
討論區新秀
討論區新秀

文章kuykuy » 30日 1月 2007年, 08:43

Marco 寫:有, 不過唔系短期課程o者, 讀三幾年咪可以lor :wink:

去讀個 AD, HD 或者 Degree 都唔止剩系 train software o既 (雖然都唔系學到太深入) :roll:

之前識人讀IVE, 佢地話有0的亞SIR好掂, 但太多野想教, 好多都教唔切 :lol:
有0的亞SIR就好唔掂, 是是但但咁教, 連示范都唔示范你睇 :x
我睇過其他COURSE, 唯有CITYU某AD讀一年課程, 但教0既野好似好少少, 但其實都系差唔多果0的基本野, 仲要系全日制, 三萬幾蚊, 做緊野想讀都幾大犧牲
至於其他DEGREE COURSE, 又有要求話修過ART, 有畫底, 其實想讀個書, 學下野入行都幾難.....
kuykuy
討論區新秀
討論區新秀

文章Marco » 30日 1月 2007年, 09:20

kuykuy 寫:
Marco 寫:有, 不過唔系短期課程o者, 讀三幾年咪可以lor :wink:

之前識人讀IVE, 佢地話有0的亞SIR好掂, 但太多野想教, 好多都教唔切 :lol:
有0的亞SIR就好唔掂, 是是但但咁教, 連示范都唔示范你睇 :x
我睇過其他COURSE, 唯有CITYU某AD讀一年課程, 但教0既野好似好少少, 但其實都系差唔多果0的基本野, 仲要系全日制, 三萬幾蚊, 做緊野想讀都幾大犧牲
至於其他DEGREE COURSE, 又有要求話修過ART, 有畫底, 其實想讀個書, 學下野入行都幾難.....

其實我都有呢個感覺, 就算同一間學校, 都有 d 導師好好, 有 d 唔好, 仲可以系好極端... 不過我覺得, 去讀書都系俾個壓力自己去做多 d 練習o者, 去練o下 d 自己唔熟o既o野咁... 好多課程教o既o野都系入門o野多, 咁人地開得班, 個個學生 background 唔同, 都好難教到深o野 la, 唔好彩撞到個衰導師, 咪靠自己 lor
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Marco » 30日 1月 2007年, 09:26

lokyuen 寫:多謝回覆~我問過d人maya自學都得好易學
學3d max
咁max可以做d咩架?
可唔可以做動畫呢?

其實 max 同 maya 都系成熟o既 software, 基本o既功能兩者都已經齊曬, 不過做動畫o既人多數都系用 maya, game 就 max 多 (人地系咁講啦)

其實做到 d 乜系睇個人點用只 software, 兩只 software 都有本身o既強項同弱項, 睇你點發揮佢
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 30日 1月 2007年, 21:51

其實用咩 software 都唔系太緊要, 最緊要都系 concept, 識得點做得靚, 用咩 software 都得!

不過 maya 會接近以後既 trend 多d, 因為系 mel & python base, 都有好多 game 公司因為呢個原因轉左用 maya. 而且 workflow 上都系以幾只 softwares 用 python 做溝通橋梁, 真系做大型 production 的話, 呢個系好重要既 point. 中小型公司則影響不大.

對於初學黎講分別也不大, 而且仲要睇你對 script & programming 有冇興趣. maya 強就一定系 animation & dynamic 強架喇, 其他則普普通通啦. 你學完 max 轉 maya 又得, 倒轉一樣, 系 buttons 擺位唔同姐. :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章stantang » 31日 1月 2007年, 20:59

h2o 寫:...你學完 max 轉 maya 又得, 倒轉一樣, 系 buttons 擺位唔同姐. :wink:

I'm not totally agree with that. The structure in Maya provides many ways to do the same thing, it might be very confusing at first but it's also a platform that can almost do anything you can you can or can't think of. You're pretty much only limited by your mind. Max on the other hand has many strange limitations and some very unlogical ways of doing things. Speaking from my experience, I think once you're familar with how Maya works, it can actually help you understand how everything come together in a bigger pipeline and sometimes even improve your CG problem solving techique.
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 31日 1月 2007年, 23:56

但系以我見香港既學生都唔會理背後既 theory, 對佢地黎講都系"即食"比較重要, 香港公司都覺得 maya 麻煩, 而"敬而遠之"..... 就算用 maya 老細都唔會理咁多, 最緊要快, 同埋要結果!!

當然用 max 既 user 都可以理解背後既 theory, 之後轉用 maya 都會好快習慣, 學 maya 既人, 如果因為份工轉 max 都得. 香港既 course 教 3d software 都唔會超過3個月(3年制既一樣), tutors 都唔會講得好深入, 所以對學生黎講冇咩分別.

我用左 maya 咁多年, 都知佢既好處, 不過奈何香港環境獨特 :roll:
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

下一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客